Z Arquitetura.

Arena Fonte Nova
-----------------------------------------------------------------------
Localização: Salvador, BA2008
Tipologia: Estádio de futebol
Status: Estudo de viabilidade
-----------------------------------------------------------------------
Arquiteto(s): Múcio Jucá; Vera Freire.
-----------------------------------------------------------------------

Concorrência pública de estudos de arquitetura e urbanismo organizada pelo Governo do Estado da Bahia.

A proposta arquitetônica para a Nova Fonte Nova consiste em estudos de intervenção urbana no entorno, estudos de mobilidade e de acessibilidade e proposta arquitetônica do equipamento em substituição ao antigo estádio.

Uma nova concepção de arquibancadas foi criada, aproximando o público do campo de jogo. A proposta prevê ainda, a interrupção do segundo e terceiro anéis atrás de um dos gols, permitindo a visada a partir do estádio para a paisagem urbana e Dique do Tororó. A nova configuração de arquibancadas permitiu criar ampla área para banheiros, bares, praça de alimentação e circulação adequada para a capacidade desejada: 60.050 espectadores.

Outros espaços externos foram criados sob as arquibancadas, podendo ser utilizados para funções complementares, como escola de ensino fundamental e de atividades atléticas, Centro de Convenções, área técnica e área de imprensa, além de bares, restaurantes e espaços comerciais.

Em função da aproximação da arquibancada do campo de jogo, foi possível criar três praças externas para aglomeração do público, permitindo melhor adequação do estádio aos requerimentos da FIFA quanto aos perímetros de segurança. 


Public competition of architecture and urban studies, organized by Government of the State of Bahia.

The new Fonte Nova project consists in an urban intervention study, mobility and accessibility studies and Conceptual Architectural Design for the stadium, as replacement for the old building.

A new concept of stadium bowl was developed in order to create a new experience for spectators and their proximity to the pitch, especially when compared to the actual stadium, where the stands are just too far from the pitch, and are structured on the hillsides, which means that there is just not enough space for complementary facilities.

The new design foresees an interruption of the 2nd and 3rd tiers behind one of the goals, in order to establish a visual connection with the surrounding landscape, characterized by the Dique do Tororó Lake. This new configuration of the bowl also helps in creating new areas for restrooms, bars, food courts and adequate circulation in synergy with the capacity of 60 thousand seats.

More external space was also created under the stands for other complementary uses, such as a public school and a physical education school (both already existent in the actual stadium), a Conference Centre, plus technical area, bars, restaurants and commercial area. 

Also as a result of the new proposed arrangement of the stands, three new public spaces were created outside the stadium. These areas also functions as direct response to FIFA requirements towards security perimeters.